Cigarrernas Värld

En bok av Elisabeth Ohlson-Wallin, foto, samt Erik Lindfelt och Leif Eriksson, text.

Skrivet om boken Cigarrernas Värld i pressen:

”en förträfflig kulturhistoria”
Anders Björnsson i Svenska Dagbladet

”en bok att ha som blädderexemplar i barer och i krogarnas kaffehörnor”
Restauranger & Storkök

”värd att puffa för”
Inge Alnaeus i Dagens Industri

”spännande läsning och fina bilder”
Mål & Medel

”kan varmt rekommenderas för nöjsam läsning”
Smålands-Tidningen

Cigarrintresset ökar

Intresset för fina cigarrer har ökat på ett lavinartat sätt de senaste åren. Försäljningen av Havannacigarrer i Sverige har till exempel ökat från par hundratusen 1996 till över en miljon i år. Efterfrågan har varit så stor att importören – Tobakshuset i Göteborg – tvingats ransonera tilldelningen till affärerna. Boken Cigarrernas Värld möter det växande intresset. Den ges ut på Carlssons förlag och omfattar drygt 200 sidor. Boken innehåller också en rad spännande menyer lämpliga att avnjuta före den avslutande cigarren. Menyerna är komponerade av Erik Videgård och hans köksmästare.

Operastjärnor och cirkusdirektörer

Kända och okända cigarrökare berättar om sitt förhållande till den goda cigarren. Läs om cirkusbröderna Bronett som vuxit upp med en ständigt bolmandes pappa cirkusdirektör – och som nu för traditionen vidare; om när operasångaren Pavarotti tjyvlånade cigarrer av kollegan Ingvar Wixell, med förödande konsekvenser; samt hur en annan operastjärna- Kjerstin Dellert- började röka cigarr vid 72 års ålder och om biskopen i Linköping, Martin Lind, som firar varje juldag med en bättre Havanna.

Kuba, London och Köpenhamn

Följ med till cigarrlandet Kuba, till plantagerna i Vuelta Abajo där världens främsta cigarrtobak odlas och till fabrikerna inne i Havanna där flinka händer förvandlar tobaksbladen till rökverk… Myten om kvinnolåren avslöjas – som just en myt!
I Londons clubland möter Du cigarrhandlarna som sålt rökverk till såväl Oscar Wilde (han har fortfarande inte gjort rätt för sig) och Winston Churchill och i Köpenhamn de danska damerna som vänt ryggen åt skandinavisk småskurenhet, för att hänge sig åt en bajer eller två och några ceruter!

Rökande indianer och hemliga cigarrskatter

Läsaren får följa de historiska puffarna från Columbi första möte med karibiens rökande indianer, via den svenska tobaksodlingens storhetstid på 1700-talet till förra seklets cigarrdagar, då rökverket förvandlades från revolutionssymbol för upprorsmakare, till statushöjare i den nya borgarklassens mun. Cigarrullerskan Britta Ringdahl – 98 år ! – berättar om ett liv med cigarrer och den hemliga cigarrskatten på Hallwylska muséets höskulle i Stockholm avslöjas.

Seriefigurer och snoppande

Om cigarrökande seriefigurer, om hur man snoppar, tänder röker och förvarar sina cigarrer och om varifrån olika cigarrer kommer, kommer man också kunna läsa. Bland mycket annat.

Få tag i boken

Cigarrernas värld är slut hos förlaget och hos oss. Värt kan vara att söka hos antikvariaten, titta till exempel på www.antikvariat.net

Cigarrernas Värld